CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

November 12, 2011

Jus Markisa Air Tangan CK

Salam kepada semua.  Baru-baru ini mak cik CK ada beri buah markisa untuk CK.  Wahh, kesian kan pertama kali CK merasa buah markisa ini.  CK tak pasti rasa sebenar buah ini.  Mulanya CK rasa buah ini agak masam-masam manis rasanya. Jom kita kenal serba sedikit tentang buah ini.

Buah ini merupakan sejenis tanaman dari Genus Passiflora dan merupakan buah-buahan dari jenis beri. Ia mempunyai perikarp tebal dengan kulit seperti cangkerang yang rapuh. Buah markisa mempunyai biji yang banyak seperti jeli. 

 Pokoknya menjalar seperti pokok petola

Untuk pengetahuan semua, terdapat 2 jenis markisa di Malaysia yang diusahakan, iaitu markisa yang mempunyai buah yang berwarna ungu dan buah yang bewarna kuning. Di percayai buah yang bewarna ungu mempunyai rasa yang masam. Buah markisa ungu sesuai dimakan mentah dan dimasak sebagai sayur, manakala markisa kuning sesuai dijadikan jus. Kulit buah markisa juga dikatakan boleh djadikan makanan ternakan.


Malam itu, CK boleh duduk termangu memandang ke arah buah ini. kelakar jugak rasanya bila memikirkan cara supaya rasa buah ini serasi dengan lidah CK disebabkan rasanya membuatkan ianya tidak serasi dengan lidah CK.  Tiba-tiba  terlintas di fikiran untuk dijadikan jus.

Langkah pertama :-
 Masukkan gula mengikut citarasa masing-masing

Langkah kedua :-

  Masukkan isi buah markisa tadi yang telah dibelah dua. Disebabkan hidangan hanya untuk seorang CK hanya gunakan separuh daripada isi buah tersebut saja.

Langkah ketiga :-
 Setelah itu masukkan air panas dan sedikit air sejuk supaya ianya tidak terlalu panas. kacau sehingga sebati dan sedia untuk dihidang.

* Bagi sesiapa yang inginkan ianya sejuk maka bolehlah tambah sedikit kiub aisnya ke dalamnya.  Selamat mencuba ! ^_^