CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

February 9, 2013

Simptom Mata Bengkak a.k.a Simptom Bengkak Hati.

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Pejam celik pejam celik hampir setahun CK biarkan blog ni berhabuk tanpa hamparan kisah-kisah yang berlaku dalam kehidupan seharian CK.  Dalam masa setahun selepas CK habis belajar macam-macam perkara yang terjadi.  Bermacam-macam perkara juga yang CK lalui samada perkara yang CK suka mahupun tidak.  Kalau nak diceritakan sepanjang setahun itu sampai setahun akan datang pun belum tentu habis cerita.   

Sesungguhnya ujian demi ujian yang Allah datangkan kepada kamu itu bemaksud Allah menyayangi dirimu.  Juga sebagai tanda Allah memberi peringatan supaya sentiasa mengingati-Nya. Setiapkali ujian yang Allah datangkan pasti kita sebagai manusia tidak akan pernah terlepas daripada merasa  terbeban dengan ujian tersebut.  Kadangkala sering saja keluhan demi keluhan tidak terlepas keluar dari mulut kita.  Walau terbeban bagaimana sekalipun ujian yang kita rasakan berat itu, bersangka baiklah sentiasa dengan aturan yang Allah telah aturkan kepada kita.

Mungkin mudah bagi mulut menuturkan bicara tapi bukan bagi insan yang menanggungnya.  Dan mungkin juga berat bagi mata yang menyapanya namun tidak bagi mata yang menyapa keperitan itu.  Tak dinafikan semua manusia melaluinya.  Malah itulah lumrah sebuah kehidupan.  Memang sesungguhnya CK manusia biasa yang lemah namun berpura-pura kuat namun suatu saat apabila tiada daya kudrat hati dan jasad ini menanggungnya CK tetap akan kalah.  Rebah jatuh lemah dan longlai.  Kalah dengan ujian yang diberi.

Wahh!  Betapa lemahnya semangat ini.  Sehinggakan pada satu tahap yang paling tidak mampu untuk ditanggung, terjadilah seperti saat ini 'Simptom Bengkak Hati' menular sekaligus meleret kepada 'Simptom Mata Bengkak'.  'Simptom Mata Bengkak' masih lagi mampu ditahan namun 'Simptom Bengkak Hati'... Masya-Allah, hanya Allah saja yang tahu betapa peritnya rasa hati.  Andai benar kita berada di pihak yang benar , biarlah Allah sendiri yang mengadilinya kerana hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang tersurat dan tersirat.  Tiada daya CK untuk mengadili serta menghukumnya sekaligus menzaliminya.  Kata-kata arwah ibu CK masih lagi CK pegang sehingga kini.

"Biar orang menyakiti diri kita tapi jangan sesekali kita menyakiti diri seseorang itu"

Cetusan dari status FB CK:-
Teringat akan pesanan dan kiasan kata seseorang.

"Tengok rumput-rumput tu. luarannya aje nampak cantik tapi kita tak tahu betapa banyak lopak-lopak yg ada disebaliknya."

~Boleh jadi sesuatu yg tidak kita sukai adalah sesuatu yg terbaik buat diri kita tanpa kita sendiri sedari~ remember that Zati!
(Terima kasih Mak Teh atas nasihat yg diberi.  CK masih pegang kata-kata nasihat tu.  Walau apa yg mendatang CK cuba juga gagahkan diri.  Kuatkan semangat utk cuba belajar jd kuat.)

Merawat hati dengan khalimah Bismillah serta khalimah sucinya yang lain.  Bukan hanya disaat sedih datang menimpa saja baru kita nak mengadu pada-Nya.  Sekali lagi itu peringatan buat diri sendiri.
La Tahzan wahai hati.  

No comments: